Juf Jolanda Juf Suzanne |
Ludwig
Donderdag 2 februari hebben de kinderen uit groep 5A een speciale muziekles gehad. Deze les ging over de bekende componist Ludwig von Beethoven.
De kinderen hebben naar meerdere geluidsfragmenten geluisterd. Ze moesten daarbij op een groot, wit papier het gevoel tekenen dat zij bij deze muziek kregen. Sommige kinderen vonden het fijn om hierbij hun ogen te sluiten. Zo konden zij hun fantasie laten gaan. Bij een fragment dat bedreigend klonk, bedachten de kinderen dat ze achterna werden gezeten in het bos. Bij een vrolijk pianospel wist één leerling de hele klas mee te slepen in een verhaal over een huppelend muisje dat door een huis heen trippelde. Het was een leuke les, die veel gevoelens losmaakte.
Kijk voor nog meer foto’s in het fotoalbum.
Kerstdiner
Traditiegetrouw hadden wij op de woensdag voor de kerstvakantie weer ons kerstdiner. Alle leerlingen en juffen waren mooi aangekleed en iedereen had een hapje gemaakt voor op de buffettafel. Voordat wij aan onze lekkere kerstmaaltijd begonnen, mochten de ouders nog even in de klas komen kijken. Wij hebben namelijk een lipdub gemaakt bij het nummer “Alles is Liefde” en dit wilden wij maar wat graag aan de ouders laten zien! Zelf hadden wij het filmpje al meerdere malen bekeken, maar nu was de officiële première.
De clip viel bij de ouders in de smaak, net zoals het kerstdiner wat daarop volgde bij ons in de smaak viel. Om kwart over zeven mochten de ouders weer de klas in komen, het was nu nog drukker!!! We hebben de lipdub nog een keer vol trots laten zien.
De meeste kinderen zijn inmiddels zelf ook in bezit van het filmpje. Bij deze nogmaals het verzoek om de lipdub niet op YouTube te plaatsen.
Zie de foto’s in het fotoalbum.
Kerststukjes
Hè bah, wat is die periode voor de kerstvakantie toch altijd een saaie periode. We doen NOOIT leuke dingen. Of toch wel?!
Op vrijdag 16 december hebben de kinderen uit groep 8A en de kinderen uit groep 5A kerststukjes gemaakt. De helft van de ene klas ging op visite bij de helft van de andere klas en vice versa.
In het lokaal van groep 5A werden de kerststukjes gemaakt. Alle kinderen hadden takjes, oase, een bakje en versieringen mee. Een hulpmoeder liep rond om te helpen met het knippen van takjes, om nepsneeuw op de stukjes te spuiten en om advies te geven. Na drie kwartier werd er gewisseld.
In het lokaal van groep 8A werden er – onder het genot van een gezellig kerstmuziekje – placemats gemaakt voor het kerstdiner en ook de menukaarten werden versierd.
Alle kinderen hebben goed hun best gedaan en zij mogen allemaal trots zijn op het eindresultaat.
Kinderen uit groep 5A en kinderen uit groep 8A, bedankt voor de gezellige middag!
Kijk voor nog meer foto’s in het fotoalbum.
Rekenen
In groep 5 leren wij heel veel nieuwe, belangrijke dingen. De rekenles van 16 december is daar een heel goed voorbeeld van. Iedere les beginnen wij met het benoemen van een doel. Het doel van deze les was dat alle kinderen aan het einde van deze les moesten weten wat een kilogram is.
Juf Suzanne had een mooie PowerPoint gemaakt, waardoor wij eigenlijk het eerste deel van de les ons rekenboek niet nodig hadden. De juf had een pak suiker bij zich en dit gaf ze door aan de kinderen. Zo konden zij voelen hoe zwaar een kilo dan precies is. Vervolgens hebben de kinderen een tabel in hun schrift gemaakt waarin zij moesten invullen wat je in de klas kunt vinden dat lichter dan een kilogram is, en wat je in de klas kunt vinden dat zwaarder dan een kilogram is. De kinderen mochten in tweetallen werken en dat ging heel erg goed!
Na ongeveer vijf minuten heeft juf Suzanne de antwoorden met de kinderen besproken. Zo hadden sommige kinderen opgeschreven dat het digitale schoolbord toch echt wel zwaarder was dan een kilo. Jammer genoeg wilde de juf het digitale schoolbord niet van de muur halen om het te wegen J
Er waren echter een aantal voorwerpen die wij wel konden wegen. Zo hebben we de klok van de muur gehaald en gewogen en we hebben een geel rekenboek gewogen. Tijdens het wegen bleek dat de keukenweegschaal ook in grammen weegt. We hebben dus ook gelijk besproken wat een gram dan is. In één kilogram past wel duizend gram! Eén pak suiker is dus even zwaar als duizend theezakjes.
Aan het einde van de les hebben we het doel nog een keer besproken, Alle kinderen wisten te vertellen dat een kilo hetzelfde is als een kilogram en dat een pak suiker een kilogram is. Dus de volgende keer wanneer de juf of de groenteman het over een kilo heeft, weten alle kinderen wat het is.
Bekijk deze foto’s in een groter formaat in het fotoalbum.
Sinterklaas
Op maandag 5 december kregen wij hoog bezoek. Sinterklaas kwam op bezoek bij ons op school.
Om half negen gingen alle klassen naar buiten om de Sint te verwelkomen. Vervolgens hebben we in de klas de eerste surprises uitgepakt. Om tien uur hebben we even een frisse neus gehaald. Daarna was het zover…de Sint kwam bij ons in de klas. Hij had vier pieten bij zich. Omdat wij zo’n lieve klas zijn, had Sinterklaas eigenlijk weinig (geen!) vervelende dingen in zijn Grote Boek staan. Wij hebben speciaal voor Sinterklaas de Pepernotensamba gezongen en samen met de pieten en Sinterklaas hebben we de polonaise door de klas gelopen. Dat kunnen toch niet veel kinderen zeggen…dat zij de polonaise hebben gelopen met de Sint. Ja, Sinterklaas viert graag feest!
Nadat de Sint onze klas verliet, zijn de laatste surprises uitgepakt. Rond kwart over elf waren alle surprises uitgepakt en daarna hebben wij een heerlijk pietenbeschuitje gemaakt. Vervolgens zijn we nog even met zijn allen op de foto gegaan. Dat ging – zoals wij inmiddels gewend zijn – niet helemaal van een leien dakje, want juf Jolanda besloot nog even te controleren of de vloer wel goed schoongeveegd was. J
Zie ook de foto’s in het fotoalbum.
Nu Sinterklaas inmiddels weer in Spanje zit, zijn wij aan ons volgende project begonnen. Wat dat is? Dat houden wij lekker geheim tot het kerstdiner!
Superrrrrhelden!
Op vrijdag 14 oktober vond de afsluiting van de Kinderboekenweek plaats. De groepen 5 t/m 8 waren verdeeld over de groepen 1 t/m 4, en de hogere groepen mochten de afsluiting voor de lagere groepen organiseren. Groep 5A en groep 5/6B mochten de afsluiting voor groep 1/2A verzorgen. Beide groepen hebben het lied “Superhero” van K3 geleerd en een aantal leerlingen verzorgden tijdens dit nummer een superhelden-modeshow. Mega Mindy, Pippi Langkous, Batman en de andere superhelden vielen goed in de smaak.
De hele week hebben de kinderen in de klas geoefend en dit ging hartstikke goed. Maar terwijl de grote afsluiting dichterbij kwam, kwam de spanning ook steeds meer naar boven. We hebben het hier per slot van rekening wel over een echt optreden natuurlijk! Die middag mochten de kinderen dan eindelijk optreden, gelukkig vonden de kinderen uit groep 1/2A het ook spannend en leuk.
De kinderen uit groep 1/2A hadden ook nog een verrassing; het lied dat wij met zijn allen zongen tijdens de opening van de Kinderboekenweek hadden zij helemaal geleerd. We hebben met zijn allen het lied hard gezongen en we hebben gedanst. Het was een gezellige afsluiting van een SUPERRRRleuke Kinderboekenweek.
Kijk in het fotoalbum voor meer foto’s.
Soep, soep met slierten, soep!
Het schooljaar is weer begonnen en de schooltuinen dus ook. Maar, er is een hoop veranderd. We beginnen in groep 5 al begin van het schooljaar met een aantal speciale lessen. Op maandagmiddag (tot aan de herfstvakantie) gaan wij naar de schooltuinen en iedere week krijgen wij een speciale les:
- de eerste les hebben wij een speurtocht gedaan. Zo konden wij de schooltuinen leren kennen;
- de tweede les hebben wij een les gehad over de grondsoorten in de schooltuin;
- de derde les hebben wij zelf groentesoep gemaakt.
De volgende keer hebben wij een les over bodemdiertjes. We hebben ook nog een les over bloemen en we gaan nog een keer kruidenboter maken.
Terug naar de les van maandag 13 september…
Op maandag 13 september hebben wij zelf groentesoep gemaakt. Juf Jolanda en juf Suzanne moesten de pan met heet water bewaken, terwijl alle kinderen in groepjes de spullen voor de groentesoep (toverbonen, kruiden, prei, ui enz.) uit de tuin gingen halen. De kinderen moesten alles wassen en zelf snijden.
Gelukkig hadden de juffen ook een hulpteam. Deze groep moest zorgen dat de bouillonblokjes in het warme water terecht kwamen en nadat alle andere kinderen de spullen voor de soep hadden gebracht, moesten deze vier kinderen nog even hard aan het werk. Soepstengels moesten geteld en klaargezet worden, de stukjes in de soep moesten fijn gemaakt worden met de staafmixer EN de vermicelli moest er natuurlijk nog bij.
Terwijl de soep lekker aan het koken was en de wijktuinvrijwilligers de soep nog verder op smaak aan het maken waren, hebben we met de schooltuinjuf nog even besproken welke delen van welke planten wij nu in de soep hebben gedaan.
Na ongeveer tien minuten hebben we de soep kunnen proeven. Alle kinderen hebben de soep geproefd. De meeste kinderen vonden de soep erg lekker en zijn zelfs nog een beetje gaan halen. Maar wat zaten er een hoop slierten in de soep!
Na de meivakantie zullen wij weer naar de schooltuinen gaan. Dan krijgen de kinderen hun eigen tuintje. Daar hebben we nu natuurlijk al heel veel zin in!