Mulan
Vrijdag 15 juni mochten we met de hele bovenbouw naar het Stadstheater in Zoetermeer, want daar speelde ZPOT (Zoetermeer Primair Onderwijs Theater) de musical “Mulan”. Met in de hoofdrol onze eigen juf Jane! Zij speelde Mulan en je herkende haar bijna niet meer met haar witte gezicht, rode tuitlipjes en prachtig gevlochten haar.
Het verhaal ging over Mulan wier arme blinde vader tijdens het jaarlijkse lentefeest door de generaals van de keizerin gevangen genomen wordt. Mulan wil hem koste wat kost bevrijden en gaat daarvoor in de leer bij monniken om te leren vechten Zodra ze dat goed kan, gaat ze naar het paleis van de keizerin en weet daar heel knap met een blinddoek voor en in het donker de generaals te verslaan en de keizerin te verjagen. En daarmee haar vader vrij te krijgen.
Het was een prachtig en spannend verhaal en juf Jane speelde de sterren van de hemel. Dat werd na afloop beloond met een daverend applaus speciaal voor haar. De hele school was apentrots op haar en scandeerde haar naam tot ze terugkwam voor NOG een buiging.
We kijken nu al uit naar de voorstelling van volgend jaar!
Vulkaanuitbarsting in de klas
Wat is nou leuker dan een vulkaan te maken en echt te laten uitbarsten. Nadat we wat natriumcarbonaat in de hoofdkrater hadden gedaan en daarna een klein scheutje azijn met rode ecoline erbij hadden gegoten, gebeurde er even niets. Maar na enkele seconden kwam de lavastroom bruisend omhoog en kon je door de rode ecoline goed zien, waar de stroom heen ging. De kinderen konden zich zo goed voorstellen, hoe dit in werkelijkheid gaat.
Natuurlijk hebben we deze proef een paar keer gedaan; het was elke keer weer leuk om het bruisende lava omhoog te zien komen. Met deze vulkaanuitbarsting hebben we het interessante en veelzijdige project “aarde” afgesloten.
Kijk voor meer foto’s in het fotoalbum.
Proefjescircuit
We hebben een aantal keer op vrijdagmiddag een proefjescircuit gedaan. Bij de proefjes ging het om de dichtheid van verschillende vloeistoffen te onderzoeken. De kinderen moesten observeren wat er gebeurt als je olie, stroop, azijn en ijs bij elkaar doet. En ze moesten antwoord op de vraag geven hoe het komt dat voorwerpen tegelijk kunnen zinken en ook blijven drijven? En hoe komt het dat sommige vloeistoffen kunnen mengen en andere niet?
Tijdens de circuits waren alle kinderen enthousiast bezig. Sommige kinderen vonden het vooral leuk om te experimenteren, anderen vonden het een uitdaging om er verklaringen voor te zoeken.
Kijk ook nu weer voor meer foto’s in het fotoalbum.
Naturalis
Om onderwerpen als vulkanisme, tektonische platen, gesteenten en kristallen in ons nieuwe project “De Aarde” beter tot de verbeelding te laten spreken zijn we op donderdag 29 maart jl. naar Naturalis geweest.
Eerst kregen we daar een rondleiding op de permanente tentoonstelling die in zijn geheel gewijd is aan de aarde. Tot verrassing van de dame die ons rondleidde, bleken we al behoorlijk goed op de hoogte van diverse onderwerpen. We hadden dan ook al goed opgelet in de klas! Tijn had een prachtige steen met kristallen aan de binnenkant meegebracht. Bijna net zo mooi als de enorme amethyst, die we in het museum zagen staan.
Na de rondleiding gingen we naar boven waar we gesteenten en kristallen mochten onderzoeken. Daarna gingen we naar een soort kamer met vitrines vol verschillende kristallen voor een soort speurtocht. We kregen een doosje met 10 stenen. Eerst moesten we de 6 kristallen daaruit halen. Daarna moesten we die elk in een vakje met de juiste naam doen. Dat was nog helemaal zo gemakkelijk niet! Het groepje van Julia, Merel en Jayden had het het eerst voor elkaar. Maar al snel de rest ook.
Toen weer naar boven, waar we nog meer uitleg kregen over diverse soorten gesteente. Julia, Elise en Jasper mochten elk, als echte wetenschappers, één van de stenen omschrijven. Het wonderlijkste wat we zagen was een stukje steen dat bleef drijven! Tufsteen heet dat.
Als laatste kregen we allemaal een stukje steen om te onderzoeken. Aan de hand van een vragenlijst moesten we dan bepalen wat het voor steen was. Met loep, krasser, weegschaal en water gingen we aan de slag. Uiteindelijk bleken we allemaal een stukje graniet te hebben gekregen. Bijna iedereen had dat goed. Behalve een paar kinderen die een lichtgekleurd stukje hadden gekregen. Door de kleur dachten ze met zandsteen te maken te hebben, maar dat bleek in een opzettelijke instinker. We hebben dan ook allemaal ons Kei-o-loog diploma gekregen!
In het fotoalbum staan nog veel meer foto’s.
Vlotten bouwen bij Impeesa
Voor het Techniek Toernooi is de uitdaging voor de groepen 5 en 6 een drijvend platform te bouwen waarop zoveel mogelijk bakstenen gestapeld moeten worden.
Een opdracht waarbij kennis van drijfvermogen, gewichtverdeling, stabiliteit en creativiteit benodigd is om tot een goed resultaat te komen. En hoe dit beter te leren begrijpen dan door een echt vlot te bouwen. En zeg je in Meerzicht “vlotten”, dan zeg je “Scouting Impeesa”! Merel in groep 5/6B is Kabouter bij Scouting Impeesa, dus de link was snel gelegd, wat zaterdag 17 maart jl. resulteerde in een workshop vlotten bouwen op het scoutingterrein.
Deze bijzondere, maar eigenlijk erg logische, samenwerking was een daverend succes. Onder enthousiaste leiding van René en Peter, leden van het leidingteam van de Scouts, hebben de kinderen deze middag de kneepjes van het vlotten bouwen geleerd. Met als hoogtepunt een stuk varen op hun eigengemaakte vlot.
In het fotoalbum staan nog veel meer foto’s.
Techniek Toernooi: vlotten bouwen
De maanden maart en april stonden in het teken van Het Techniek Toernooi, de grootste techniekwedstrijd voor alle basisscholieren van Nederland. Er vond in Delft eerst een regionale wedstrijd plaats, voor basisscholen met een vestiging in Zuid-Holland op donderdag 12 april j.l. in Science Centre Delft. De winnaars van de regio kunnen zich op 7 juni in Arnhem in het landelijke techniektoernooi meten met de andere regionale winnaarsteams.
De uitdaging voor de groepen 5 en 6 is dit jaar een platform te bouwen dat met behulp van ballonnen blijft drijven en daar dan zoveel mogelijk bakstenen op te stapelen. Uiteraard gingen ze hier op school uitgebreid mee aan de slag. Er werd in de klassen hard gewerkt aan minivlotjes van ijslollystokjes en kurk.
In het fotoalbum staan nog veel meer foto’s.
Zelfgemaakte film
We hebben een project gehad over de Leonardo da Vinci en de Renaissance. Eén van de onderwerpen voor dit project was de ontdekkingsreis van Christopher Columbus. Het eindresultaat van dit onderwerp was nu eens geen werkstuk, geen powerpointpresentatie of spreekbeurt, maar een heuse film! Hierin ziet u de hoogtepunten van de reis van Columbus naar Amerika.
Als afsluiting van het project hielden we op vrijdag 9 maart een tentoonstelling en mochten ouders, opa’s en oma’s en andere belangstellenden komen kijken naar onze werkjes zodat ze zelf konden zien wat we de afgelopen weken geleerd en gemaakt hadden over Leonardo da Vinci en de Renaissance. Op deze tentoonstelling ging onze film in première. We hebben de film zelfs twee keer laten zien deze middag.
Omdat er geen filmpjes geplaatst kunnen worden op deze website, is het filmpje op de website van de VVLZ geplaatst. Hier kunt u de film bekijken.
Mona Lisa
Ons meest recente project gaat over Leonardo Da Vinci. En zeg je Leonardo, dan zeg je Mona Lisa. Een raadselachtige dame. Want wie is zij nou eigenlijk? En waarom lacht ze zo mysterieus? En heeft ze echt voor Leonardo Da Vinci geposeerd in ruil voor een puzzeltje om een keuze uit alle naar haar hand dingende vrijers te helpen maken? En was het überhaupt Leonardo Da Vinci wel die haar portret geschilderd heeft? Vragen, vragen, vragen, maar antwoorden….
Alleen een echte Mona Lisa-kenner zou die vragen mogelijk kunnen beantwoorden. En laat er nou net één op nog geen 500 meter hemelsbreed van school wonen! Rob Kooijmans was dus snel uitgenodigd en hij heeft ons een paar prachtige verhalen verteld over de Mona Lisa, zoals over de knopenmaker die zijn beroep eraan gaf om uiteindelijk haar persoonlijke suppoost te kunnen worden. En over de ontslagen timmerman die wraak wilde nemen door de Mona Lisa te stelen. En daarin slaagde! Heel de wereld in rep en roer, de museumdirecteur en de commissaris van politie ontslagen en dat terwijl ze een vingerafdruk hadden van de dief.
Sindsdien is Mona Lisa een beroemdheid. Ze is erg geliefd bij kunstenaars. Die hebben haar op de meest fantastische manieren afgebeeld. Ook fabrikanten van de zeer uiteenlopende produkten hebben haar intrigerende afbeelding ontdekt. Zo staat ze zelfs op een zak aardappelen! Maar er zijn ook Mona Lisa sigaretten, theepotten, stropdassen; je kunt het zo gek niet verzinnen of het is er wel.
Het was een leuke en soms ook spannende les. Op veel vragen hebben we antwoord gekregen, maar niet op alle. Het blijft een mysterieuze dame…. Misschien dat we toch nog gauw nog even naar de tentoonstelling “Mona Lisa Mania” in het Museum van de Twintigste Eeuw in Hoorn hadden moeten gaan, maar die is nu helaas al afgelopen.
Er staan nog meer foto’s in het fotoalbum.
Stiekjes en stokjes
Leonardo da Vinci was een zeer veelzijdig mens. Naast schilder, uitvinder, ingenieur, filosoof, natuurkundige, scheikundige, anatomist, beeldhouwer, schrijver en componist was hij ook nog architect.
Hij heeft diverse gebouwen ontworpen en aan de hand van zijn tekeningen gebouwd. Zijn grote droom, om een door hem ontworpen kathedraal gebouwd te zien worden, is helaas nooit uitgekomen. Althans, niet in het echt. In zijn fantasie en op papier heeft hij de prachtigste exemplaren gebouwd.
Onlangs mochten de kinderen van groep 5/6B hun bouwfantasie gebruiken. De uitdaging was om met bamboestokjes en elastiekjes een bouwwerk te bouwen dat hoger was dan de juf. Nou, die uitdaging gingen ze enthousiast aan. Twee dagen lang hebben de kinderen samengewerkt om van al die stokjes en stiekjes een toren te bouwen. Onder leiding van Tijn werd de laatste hand gelegd aan de toren en de kinderen hebben gewonnen! Het was spannend, juf Erna moest ervoor op tafel klimmen om het met zekerheid te kunnen zeggen, maar het bouwwerk was daadwerkelijk hoger dan de juf. En die stond nog op hakken ook.
Geweldig gedaan allemaal!
Er staan nog meer foto’s in het fotoalbum.
Voorlezen
In groep 5/6B krijgen we voor ‘estafette’ (dat is een soort begrijpend lezen) allemaal opdrachten, en de opdracht die ik kreeg was voorlezen aan de kleuters. Omdat mijn broertje aan het wennen is in groep 1/2A mocht ik het verhaal voorlezen in zijn klas.
Ik heb een boek uitgekozen waarvan ik dacht: dit boek hoort bij die opdracht. Toen heb ik het boek een paar keer gelezen, en ik heb het ook nog een keertje aan mijn vriendin voorgelezen. Ik kreeg ook een paar tips van juf Stephanie. En toen de volgende dag ging ik naar de kleuters om voor te lezen.
Ik heb het boek ‘Cowboys en indianen’ voorgelezen. Het ging over de Baby Disney’s, die gingen cowboytje en indiaantje spelen. Maar toen kwam Baby Boris en hij ging Baby Pluto vangen met zijn lasso. Dat vonden de andere baby’s niet leuk. Toen werd Baby Boris gevangen genomen, maar hij wilde geen sorry zeggen. Maar de andere baby’s gingen picknicken in de tuin en toen zei Baby Boris wel sorry, en toen mocht ook mee picknicken.
Het was leuk om te doen, ik zou het zo nog een keertje kunnen doen. Maar ja, ik heb nog andere dingen in de klas te doen. De kleuters vonden het leuk om naar te luisteren en vonden het ook spannend en grappig te gelijk. Ze konden het goed na vertellen. En ik vond het zelf ook een leuk verhaal om voor te lezen.
Geschreven door Elise
In het fotoalbum staan nog meer foto’s.
Science: Trebuchet
Hans Knies (de opa van Tim uit groep 7B) verzorgde vandaag weer een geweldige science-les met als onderwerp de trebuchet. Een uitvinding van… Leonardo da Vinci!
Een trebuchet (of ‘slingerblijde’) is een middeleeuws wapen waarmee je allerlei projectielen naar de vijand kunt schieten. Het principe is heel eenvoudig. Een groot gewicht trekt een arm naar beneden. Aan de andere kant van de arm zit een slinger met het projectiel. Als het gewicht naar beneden valt wordt het projectiel gelanceerd.
De praktijk is minder simpel. De prestaties van je trebuchet hangen af van het gewicht van het projectiel en het contragewicht, de lengte van de slinger, de verhouding tussen de lange en de korte kant van de werparm en van het moment waarop de slinger loskomt van de werparm. Het valt dus niet mee om alles precies goed op elkaar af te stemmen. Maar de kinderen van groep 5/6B hebben deze vrijdag 20 januari jl. een dappere poging gedaan er één na te bouwen.
Na een uitleg gingen de kinderen aan de slag. In eerste instantie ieder voor zich, maar al snel vormden zich groepjes om elkaar te helpen. Zelfs juf Erna en de fotograaf (moeder van Merel) hielpen op een gegeven moment mee.
Zoals verwacht was het geen gemakkelijke klus, zo’n trebuchet bouwen, maar uiteindelijk is het iedereen gelukt.
’s Middags hebben we de zelfgebouwde trebuchet getest. De kinderen mochten drie pogingen doen en ze moesten de resultaten in een tabel opschrijven. Het lukte Rens om bij de derde keer de knikker 8 meter en 85 centimeter ver te schieten. Niet gek voor zo’n klein dingetje!
Geen wonder dat er in de middeleeuwen gesidderd werd aan de ander kant van de muur als de trebuchets van de vijand opgebouwd werden. Zie ook: http://www.youtube.com/watch?v=ApwIGvUjZoE&feature=related
Nog een speciaal woord van dank voor Hans Knies voor de wijze waarop hij deze les heeft voorbereid, namelijk door zelf 20 bouwpakketjes samen te stellen uit met de hand uit MDF gezaagde onderdelen van de trebuchet en alle losse touwtjes, knikkertjes en spijkertjes, plus een powerpoint-presentatie. Wat een werk. Klasse!
In het fotoalbum staan nog veel meer foto’s.
De Lakenhal
Hoe het jaar beter te beginnen dan met een nieuw project: “Leonardo da Vinci en de Renaissance” en een bijbehorende excursie?
En dus togen wij met klas 5/6B vrijdag 13 januari naar de Lakenhal in Leiden. Deze locatie werd gekozen, omdat de Lakenhal een prachtig voorbeeld is van Renaissance architectuur, maar ook vanwege de collectie beeldende kunst uit die tijd.
Complimenten voor de dame van het museum die de kinderen zeer boeiend wist te vertellen over de Griekse mythologie en bijbelse schilderingen. Zo vertelde ze over een beeld van een Griekse mythische voorstelling van drie mannen, Lacoön en zijn zonen, die worstelen met een enorme zeeslang. Zij hadden de zeegod vertoornd, waarop deze uit wraak een enorme zeeslang op ze af stuurde om ze de zee in te sleuren. (Het originele sculptuur draagt de naam “Gruppo del Lacoonte” en is te bewonderen in het Vaticaan.)
Maar ook bij de uitleg bij het “Drieluik van de Bewening van Christus” van Cornelis Engebrechtsz. en over het pronkstuk van het museum, het “Drieluik van het Laatste Oordeel” van Lucas van Leyden, hingen de kinderen ademloos aan haar lippen. Vooral dat laatste drieluik sprak zeer tot de verbeelding en dan vooral de kant van weergave van de hel….
Nog niet eerder hebben de kinderen met zoveel aandacht de aangeboden informatie tijdens een excursie in zich opgenomen. Een schot in de roos dus, dit bezoek aan de Lakenhal.
In het fotoalbum staan nog veel meer foto’s.
Pietentechniek
De techniekles van 2 december was een hele bijzondere. We kregen Pietentechniek.
In groepjes gingen we met dingen aan de slag, die voor zwarte Pieten handig zijn. Zo bedachten we manieren om cadeautjes in een schoorsteen te hijsen en bouwden we een paar modellen, om te kijken of het werkte. Ook maakten we een echt hoofdlampje, waarmee een Piet gemakkelijk in een schoorsteen kan kijken. Dat zag er grappig uit en het lampje ging echt aan. Voor Pieten die veel kruid- en pepernoten moeten strooien maakten we speciale werpers. Ze waren nog niet perfect, maar met sommige apparaatjes kon een kruidnoot met gemak het verste hoekje halen.
Intussen werden in de keuken lekkere kruidnootjes gemaakt. Ieder mocht er aan het einde van de les een zelfgemaakt zakje mee vullen om thuis uit te delen.
De middag was zo om en als sinterklaas nog handige pietjes zoekt, dan weet hij waar hij kan aankloppen.
In het fotoalbum staan nog meer foto’s.
Scienceles
Kun je 187 knikkers in een klein stukje aluminiumfolie (30×50 cm) laten drijven?
Op vrijdag 18 november hebben de kinderen bij de scienceles van meester Hans ontdekt dat dit kan. Ze moesten eerst zelf van aluminiumfolie een bootje in elkaar zetten en experimenteren hoeveel knikkers de boot kon dragen tot die zinkt. In een teil water konden ze hun product uittesten. Ze merkten dat als ze de boot niet te klein maakten en de rand verstevigden door het aluminiumfolie te vouwen er veel knikkers in konden.
Met de opgedane kennis moesten ze vervolgens in een groepje een nieuwe boot maken. Bij het groepje van Eline met Merel, Elise, Julia en Laura konden er maar liefst 187 knikkers in het bootje!
Hieronder een paar reacties:
Julia: ik vond het een leuke les en ik heb er ook heel veel van geleerd. Bijvoorbeeld hoe je een stevig bootje moet maken en hoe je er veel knikkers in moet doen door het goed te verdelen.
Elise: de bootjesbouwles was heel erg leuk, omdat we een moeilijke opdracht kregen en het een goede uitdaging was. En daarom is het voor mij de leukste combinatie.
We willen meester Hans heel erg bedanken voor de leuke les.
In het fotoalbum staan nog meer foto’s.
Project Romeinen
Tijdens het project over de Romeinen hadden we ook een leskist in de klas met allerlei voorwerpen uit de Romeinse tijd.De kinderen mochten zelf een voorwerp uitkiezen. Bij dit voorwerp hoorde een informatie- en een opdrachtenkaart. Door de informatie te lezen en de opdrachten te maken, leerden de kinderen van alles over het leger, de school, de kleding en de kunst uit die tijd. Zo konden ze bijvoorbeeld een maliënkolder, een schubbenpantser en een soldatensandaal bekijken. En zat er een wastafeltje met stilus en een abacus (telraam) in de kist. De kinderen konden Romeinse kleding aantrekken en er was een make-up doos. De Romeinen waren gek op sport en spel. Kinderen en volwassenen speelden graag spelletjes. Met het molenspel konden de kinderen echt spelen.
Met handvaardigheid hebben we met elkaar een groot mozaiëk (een tegeltableau) gemaakt. Eerst moesten de kinderen een ontwerp tekenen en vervolgens heeft iedereen een gedeelte met tegelstukjes opgeplakt. Ze moesten net zo lang puzzelen totdat de afbeelding klopte. Daarna hebben ze gips in de naden gesmeerd, zodat er een geheel ontstond. Het kunstwerk is in de gang naast ons lokaal te bewonderen.
Bedankt moeder van Michiel en Eline voor al jullie begeleiding.
En omdat niet iedereen tegelijk aan het Romeinse mozaïek kon werken, hebben de kinderen nog een fibula, dit is een sierspeld, of een Romeinse spiegel gemaakt.
Het project hebben we afgesloten met een presentatie aan de kinderen van groep 3/4B.
In het fotoalbum staan nog meer foto’s.
2e Leonardo schaaktoernooi Maarsen
Zondag 6 november werd in Maarssen alweer voor de tweede keer het landelijke Leonardo schaaktoernooi gehouden.
Er waren 72 teams uit het hele land en het was dan ook een drukte van jewelste. Vanuit De Piramide deed meester Thomas mee met twee teams, een bovenbouw- en een middenbouwteam.
Er is werkelijk geschaakt dat de stukken ervan af vlogen en na zeven spannende rondes kwam de uitslag.
Het bovenbouwteam eindigde op de vijfde plaats, het middenbouwteam bereikte de twintigste plaats. Hartstikke goed dus! Dat Bram uit groep 5, toch echt nog een middenbouwleerling, het bovenbouwteam aanvoerde, geeft natuurlijk hoop voor de toekomst. Aan talent geen gebrek!
De tien deelnemende Piramide-schakers zijn na dit toernooi extra gemotiveerd om zich dit schooljaar met meester Thomas verder te bekwamen in het schaken.
Mobiel planetarium
Met je klas de ruimte in? Dat is in Zoetermeer nog nooit vertoond! Maar op vrijdag 7 oktober j.l. gebeurde het echt voor de kinderen van het Leonardo-onderwijs en de plusklassen.
Ter afsluiting van het project “Sterren en Planeten” nam de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) de kinderen deze dag mee op een reis door het heelal in haar mobiele planetarium.
Het planetarium is een opblaasbare koepel waarop aan de binnenkant met speciale software elke willekeurige sterrenhemel kan worden geprojecteerd.
Tijdens de voorstelling in de koepel komen planeten, supernova’s en zwarte gaten zo dichtbij, dat het lijkt alsof je een daadwerkelijk een ruimtereis maakt.
Ouders hoefden zich overigens geen zorgen te maken. De koepel stond gewoon in de gymzaal en de reis duurde maar een uurtje.Dus de kinderen waren ruim voor het avondeten weer terug.
Deze bijzondere les is mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van Leonardo Zoetermeer, waarvoor hartelijk dank.
Superrrrrhelden!
Op vrijdag 14 oktober vond de afsluiting van de Kinderboekenweek plaats. De groepen 5 t/m 8 waren verdeeld over de groepen 1 t/m 4, en de hogere groepen mochten de afsluiting voor de lagere groepen organiseren. Groep 5A en groep 5/6B mochten de afsluiting voor groep 1/2A verzorgen. Beide groepen hebben het lied “Superhero” van K3 geleerd en een aantal leerlingen verzorgden tijdens dit nummer een superhelden-modeshow. Mega Mindy, Pippi Langkous, Batman en de andere superhelden vielen goed in de smaak.
De hele week hebben de kinderen in de klas geoefend en dit ging hartstikke goed. Maar terwijl de grote afsluiting dichterbij kwam, kwam de spanning ook steeds meer naar boven. We hebben het hier per slot van rekening wel over een echt optreden natuurlijk! Die middag mochten de kinderen dan eindelijk optreden, gelukkig vonden de kinderen uit groep 1/2A het ook spannend en leuk.
De kinderen uit groep 1/2A hadden ook nog een verrassing; het lied dat wij met zijn allen zongen tijdens de opening van de Kinderboekenweek hadden zij helemaal geleerd. We hebben met zijn allen het lied hard gezongen en we hebben gedanst. Het was een gezellige afsluiting van een SUPERRRRleuke Kinderboekenweek.
Het Legermuseum
Onze eerste excursie van dit schooljaar bracht ons naar het Legermuseum in Delft.
We begonnen bij de Romeinen, wat goed aansloot op de geschiedenisles tot nu toe. Juf Erna wees ons op de verschillen tussen het Romeinse en Germaanse leger. (Wat een ongeregeld zooitje waren die Germanen vergeleken bij het uitstekend georganiseerde Romeinse leger, zeg!) En we bekeken een maquette van een castellum, wat hetzelfde is als een Romeins fort. Het was leuk om alles wat we in de klas al geleerd hadden nu ook te kunnen zien.
Na de Romeinen deden we een speurtocht door het museum. Er was enorm veel te zien over alle mogelijke wapens zoals die werden gebruikt door de eeuwen heen. Van eenvoudige handbogen tot musketten, van de enge morgenster tot een echte Leopardtank. Maar ook de tenues van de soldaten en hun meerderen werden getoond. Prachtige pakken waar het waarschijnlijk een stuk minder comfortabel in vechten was dan in de huidige camouflagepakken.
Als afsluiting mochten we nog testen of we geschikt materiaal voor het leger waren. Er was een stormbaan, een mijnenveld, een soort rekstok waar je je uithoudingsvermogen kon testen, een auto die op bommen gecontroleerd moest worden en een schietoefening. Maar het allerspannendst was het nagebouwde dorp waar je moest proberen om met volle bepakking een bom te vinden en onschadelijk te maken. Zonder door de infraroodstralen van de scherpschutters geraakt te worden. Pfew, dat was niet makkelijk, maar het is gelukt!
Ja, het was een geslaagde excursie. Zowel leerzaam als leuk!
We willen de moeder van Bram speciaal bedanken, want die heeft de excursie bedacht en georganiseerd.
Kunst bij SpecSavers
Stap eens binnen bij SpecSavers in het Stadshart in Zoetermeer. Want daar is sinds vrijdag 23 september jl. een bijzonder drieluik te bewonderen. Lees hier meer.