Groep 3/4C

Juf Ceska


Archeon

Tijdens de geschiedenislessen leerde groep 3/4B over de jagers en verzamelaars die 10.000 jaar geleden leefden in Nederland. Om de geschiedenis tot leven te zien komen, ging de klas naar het Archeon. Met prachtig weer, een blije juf, vrolijke kinderen, gezellige papa’s, mama’s en zelfs een opa kon de dag al niet meer stuk!

Enthousiast gingen we als echte tijdreizigers naar de prehistorie waar we de prachtige hutten en vuren van de jagers en verzamelaars konden bewonderen. Sommige kinderen kregen een prachtige vuurtekening op hun arm van oker- en ijzerpigment.
Vervolgens reisden we naar de boeren waar we graan mochten malen en een broodje konden bakken. Via de bronstijd en de ijzertijd belandden we in de speeltuin en werden we getrakteerd op een riddertoernooi.
Na de lunch ging onze tijdreis verder naar de Middeleeuwen. Sommigen maakten een vilten armband of hielpen de gereedschapsmaker en bakker, anderen waagden zich aan het boogschieten of zwaardvechten. Na een vlug bezoekje aan de Romeinen eindigden we in de speeltuin met een heerlijk ijsje.
Jammer genoeg stonden onze tijdmachines weer te wachten om ons terug te brengen naar de 21e eeuw! Het was een fantastische dag. De juf, kinderen en ouders hebben genoten van dit geschiedenisavontuur.

Deze en andere foto’s zijn te vinden in het fotoalbum.

Zilver op het Techniektoernooi 2012!

Tijdens een spannende finale van het Landelijk Techniektoernooi 2012 in Arnhem is team 3/4 met zilver naar huis gegaan. Met vier zelfgemaakte curlpucks op wieltjes bleek slechts één andere groep in staat dichter bij het huis uit te komen…

Tijdens een spannende finale van het Landelijk Techniektoernooi 2012 in Arnhem is team 3/4 met zilver naar huis gegaan. Met vier zelfgemaakte curlpucks op wieltjes bleek slechts één andere groep in staat dichter bij het huis uit te komen…

Op donderdag 12 april was team 3/4 van De Piramide in het Science Center in Delft al kampioen van Zuid-Holland geworden, maar gelukkig hielden Lianne, Pascal, Pjotr en Jeanine ook in Arnhem het hoofd koel en gooiden hun pucks naar een tweede plaats.

Het team 5/6 had in Delft een gedeelde 3e plaats gehaald met hun drijvende bakstenen. Tijdens het landelijke toernooi in een sterk veld van maar liefst 27 teams hebben de scholieren dit hoogstandje herhaald.

De deelname aan het techniektoernooi in Delft was voor De Piramide een mooie afsluiting van het schoolbrede techniekproject waar in alle groepen extra aandacht is geweest voor techniek.

Natuurlijk hebben we daar foto’s van.

Ook de kranten hebben, net als na de regionale wedstrijd, melding gemaakt van de resultaten bij de landelijke webstrijd :
http://www.dichtbij.nl/haaglanden-noord/regio/artikel/2362826/de-piramide-zet-zoetermeer-op-de-kaart.aspx
En zelfs een stukje in het AD –>
In het fotoalbum staan uiteraard nog veel meer foto’s van deze geweldige dag.

Open podium

Op 30 mei was het feest op de Piramide! Het jaarlijkse Open Podium was zoals altijd weer een gezellige drukte. Kraampjes met spelletjes en lekkernijen werden druk bezocht. Het spelletje van groep 3/4B was ook dit jaar een succes. Op de bodem van een grote vaas gevuld met water stond een klein glaasje. Doel van het spel was een muntje in het glaasje te mikken. Dat lijkt makkelijker dan het is! Degenen die het muntje in het glaasje deden belanden, mochten een lekker spekje.
Er waren veel leuke spelletjes: blik gooien, raad het aantal snoepjes, een loterij, schminken,…

Groep 3/4B had hard gewerkt aan het optreden. De kinderen hadden zelf hun kostuums geverfd: zebrastrepen, olifantenhuid en apenvachten! De ochtend voor het optreden werd iedereen geschminkt. Er leek wel een dierentuin te zijn leeggelopen in de klas. Toen het optreden zou beginnen, bleek er geen microfoon te zijn! Gelukkig mochten de kinderen aan de andere kant van het schoolplein optreden. Eva vertelde heel knap het verhaal van een leeuwenkoningin die niet van muziek hield. De leeuwenkoning deed er alles aan om haar enthousiast te krijgen. Zebragitaristen, apentrommelaars en olifantenzangers, niets vond de koningin mooi… Totdat zij een prachtig lied hoorde: ”The lion sleeps tonight”. De kinderen zongen samen met een hele trotse juf uit volle borst dit prachtige lied!

Alle foto’s van het Open Podium in één fotoalbum.

Museon

Op 15 mei ging groep 3/4B op stap naar het Museon. De kinderen werden getrakteerd op een interessante les over het weer en het klimaat. Tijdens het project over de Aarde hadden de kinderen al erg veel geleerd over dit onderwerp. Deze les was een leerzame aanvulling.
We zagen onder andere hoe een orkaan ontstond. We leerden hoe hagelstenen ontstaan en werden getrakteerd op echte bliksemflitsen. Eva mocht zelfs ervaren hoe elektriciteit door je lichaam kan stromen! Dat was erg spannend. Na de theorie mochten de kinderen zelf experimenteren met luchtdruk en vervoer van warmte.
Toen de les afgelopen was, was het tijd voor het vrije bezoek aan de tentoonstelling Plantastic en de vaste collectie van het Museon.
De kinderen, de juf en de ouders hebben genoten van deze leuke en leerzame dag!

Kijk in het fotoalbum voor meer foto’s.

Project Aarde: Weer en Klimaat

Groep 3/4B heeft de afgelopen weken hard gewerkt aan het project over de Aarde. Zij leerden van alles over het weer en het klimaat op onze planeet. Op 24 april was het tijd de theorie toe te passen in de praktijk.
Hoge en lage luchtdruk, temperatuur, neerslag, wind: het is allemaal meetbaar. Daarom gingen de kinderen aan de slag met het maken van hun eigen meetinstrumenten. De hele ochtend werd er hard gewerkt. Iedereen maakte een windmeter, een regenmeter, een barometer en een thermometer. Zoetermeer had er in één klap een heus meetstation bij! De barometers begonnen onmiddellijk te werken en voorspelden al snel dat er na de regen van die dag zonneschijn zou volgen in Zoetermeer. Het resultaat van het harde werken is te bekijken op de foto’s.

Kruidnoten en sinterklaasspelletjes

Donderdag 1 december was het weer erg gezellig in groep 3/4B. Samen met een paar hulppappa’s werden er heerlijke kruidnootjes gebakken. Deeg kneden en dan mooie balletjes rollen. De één maakte wel 32 kleine kruidnootjes, de ander koos voor mooie, grote kruidnootjes. Terwijl het heerlijks gebakken werd in 2 kleine oventjes, gingen we leuke sinterklaasspelletjes spelen. Sinterklaas-ganzenbord, sint en pieten-memory,…

De juf deelde lekkers uit en trakteerde op een glaasje limonade. Het rook zo lekker in onze klas dat allerlei juffen kwamen kijken waar die heerlijke geur vandaan kwam. Aan het einde van de middag mocht iedereen zijn zelfgemaakte kruidnootjes meenemen. Het was een gezellige middag.

Kijk in het fotoalbum voor meer foto’s.

 
Sinterklaasknutselmiddag

Donderdag 24 november hebben we in de middag gezellig met z’n allen zitten knutselen voor Sinterklaas.
Er waren 3 ‘moeders’ die ons daarbij hielpen. Samen met hen hebben we allemaal 3 dingen gemaakt:
een schoorsteen met piet, een sinterklaasje en een pietenmuts.

Op vrijdag had Amélie haar pietenmuts eventjes uit het oog verloren. Ze vroeg de juf om hulp: “Juf, ik kan mijn mietenputs niet meer vinden!” Kijk, op die manier wil juf Ceska graag even meehelpen zoeken!!!

Kijk in het fotoalbum voor meer foto’s.
Overigens zijn de resultaten van deze middag gewoon in onze klas te bewonderen!

Lezen

De kinderen van groep 3/4B doen ontzettend hard zijn best om goed te leren lezen. Twee keer in de week komen de leesmoeders hierbij helpen. De kinderen lezen dan de mooiste en spannendste verhalen voor.
Knap van ze!

Kijk in het fotoalbum voor meer foto’s.

2e Leonardo schaaktoernooi Maarsen

Zondag 6 november werd in Maarssen alweer voor de tweede keer het landelijke Leonardo schaaktoernooi gehouden.
Er waren 72 teams uit het hele land en het was dan ook een drukte van jewelste. Vanuit De Piramide deed meester Thomas mee met twee teams, een bovenbouw- en een middenbouwteam.
Er is werkelijk geschaakt dat de stukken ervan af vlogen en na zeven spannende rondes kwam de uitslag.Het bovenbouwteam eindigde op de vijfde plaats, het middenbouwteam bereikte de twintigste plaats. Hartstikke goed dus! Dat Bram uit groep 5, toch echt nog een middenbouwleerling, het bovenbouwteam aanvoerde, geeft natuurlijk hoop voor de toekomst. Aan talent geen gebrek!
De tien deelnemende Piramide-schakers zijn na dit toernooi extra gemotiveerd om zich dit schooljaar met meester Thomas verder te bekwamen in het schaken.
  
Er zijn alleen foto’s van ’team 2′, maar het geeft een prima indruk van hoe zo’n toernooi verloopt. Kijk maar in het fotoalbum.

 

Mobiel planetarium

Met je klas de ruimte in? Dat is in Zoetermeer nog nooit vertoond! Maar op vrijdag 7 oktober j.l. gebeurde het echt voor de kinderen van het Leonardo-onderwijs en de plusklassen.

Ter afsluiting van het project “Sterren en Planeten” nam de Nederlandse Onderzoekschool voor Astronomie (NOVA) de kinderen deze dag mee op een reis door het heelal in haar mobiele planetarium.
Het planetarium is een opblaasbare koepel waarop aan de binnenkant met speciale software elke willekeurige sterrenhemel kan worden geprojecteerd.

Tijdens de voorstelling in de koepel komen planeten, supernova’s en zwarte gaten zo dichtbij, dat het lijkt alsof je een daadwerkelijk een ruimtereis maakt.
Ouders hoefden zich overigens geen zorgen te maken. De koepel stond gewoon in de gymzaal en de reis duurde maar een uurtje.Dus de kinderen waren ruim voor het avondeten weer terug.

Deze bijzondere les is mogelijk gemaakt door de Stichting Vrienden van Leonardo Zoetermeer, waarvoor hartelijk dank.
  
Kijk in het fotoalbum voor nog meer foto’s.

Kunst bij SpecSavers

Stap eens binnen bij SpecSavers in het Stadshart in Zoetermeer. Want daar is sinds vrijdag 23 september jl. een bijzonder drieluik te bewonderen.